Open Call: Alle vi Børn i Norden

I forbindelse med foreningen Nordens 100 års jubilæum i år inviteres børn og unge mellem 6 – 16 år på Frederiksberg og i venskabsbyerne Tartu (Estland), Hämeenlinna (Finland), Hafnarfjödur (Island), Bærum (Norge) og Uppsala (Sverige) til at deltage i et gobelinprojekt.

For at deltage skal man tegne en tegning af sig selv og/eller sine venner i formatet A4 og sende den til Klassisk Tegneskole, Ærøvej 1, 2000 Frederiksberg inden d. 15. oktober. Det kræver ikke specielle forudsætninger eller materialevalg for at deltage, men vi håber selvfølgelig på at se en masse flotte værker. De indsamlede værker bliver komponeret sammen til en karton, som væverne på Atelje 61 i Novi Sad (Serbien) vil væve efter. Gobelinen vil være færdig i sommeren 2020. Hvor den kommer til at hænge efterfølgende er ikke bestemt endnu. Vi håber dog på, at den kan komme på vandreudstilling mellem kommunens skoler og institutioner.

lille opslag.jpg

Baggrund:

Norden er bundet sammen sprogligt, geografisk, kulturelt og politisk. Historisk set har vi delt konger, krige og sprog. Med foreningen Norden indledtes et fredsprojekt, der fylder 100 i år. Men hvordan kan vi formidle til de kommende generationer, at de er en del af et større nordisk fællesskab?

Med inspiration i Astrid Lindgrens bøger om ”Alle vi børn i Bulderby”, vil vi bede alle børn i venskabsbyerne og på Frederiksberg om at tegne sig selv og deres bedste venner. Tegningerne vil blive brugt til en stor komposition, som gobelinen væves efter. På denne måde bliver mange små værker vævet sammen til en større helhed og samtidig erfarer børnene, at de er en del en del af noget større.

Fakta boks:

Hvad er en gobelin? Det er et billedtæppe, der er vævet – ikke broderet/syet. Der er historiske tråde tilbage til Egypten omkring 1500 f. Kr. men navnet skulle efter sigende være knyttet til et kvarter i Paris, hvori Henrik IV oprettede et væveri.

På mange slotte og herregårde i Europa har gobeliner haft en dekorativ funktion: De har isoleret de store sale mod fugt fra de tykke mure mens de fremhævede herremanden, hans slægt eller særlige begivenheder.

Blandt de kendteste gobeliner i nyere tid bør nævnes Dronning Margrethes Gobeliner, udført efter Bjørn Nørgaards forlæg, der er blevet overdraget Christiansborg i 2000.

Foreningen Norden:
Om sig selv skriver foreningen på sin hjemmeside: ” Foreningen NORDEN blev oprettet i skyggen af første verdenskrig i de tre nordiske lande Danmark, Sverige og Norge i april 1919, og indledte hurtigt et fælles arbejde for fredelig sameksistens og fælles politiske mål i Norden under mottoet kendskab giver venskab. Stifterne håbede, at man ved øget samarbejde og forståelse kunne undgå endnu et krigsmareridt. Senere blev foreninger NORDEN dannet i Finland og Island samt i de selvstyrende områder Åland, Færøerne og Grønland.”

Netop den fredelige sameksistens og kulturel forståelse er et af formålene med denne gobelin.

Atelje 61:
er et statsejet væveværksted i Novi Sad – hovedstaden i den nordlige, autonome del af Serbien, der hedder Vojvodina. Værkstedet har eksisteret siden 1961. Deres høje kvalitet indenfor vævning har været med til at de i dag har opbygget en stor samling af moderne gobeliner, som jævnligt bliver udstillet. Derudover arrangerer de biennaler, kurser og kunstnerkolonier.

Læs mere om værkstedet her: http://www.atelje61.org.rs/eng/index.html